Listen Live

HZPC in Club van 100

Aardappel-veredelaar HZPC heeft zich aangesloten bij de Club van 100 van de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research. Doel van de Club van 100 is dat het Nederlandse tuinbouwcluster zijn voorsprong op het gebied van kennis behoudt door het doen van strategisch onderzoek. Ad Vrolijk (HZPC): "We willen een wezenlijke bijdrage leveren aan de wereldvoedselvoorziening."

Deelnemers aan de Club van 100 krijgen toegang tot de brede expertise van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research. Op deze manier dragen ze bij aan de financiering van het toegepast-strategische onderzoek in Nederland. Deelname aan de Club van 100 bestaat uit twee delen: 50% van de inleg blijft beschikbaar voor het bedrijf (in de vorm van snelle toegang tot kennis). De andere 50% wordt besteed aan pre-competitieve projecten.

HZPC en glastuinbouw
Inmiddels zijn ruim 70 bedrijven aangesloten bij de Club van 100. Dat zijn nagenoeg allemaal bedrijven die actief zijn in de glastuinbouw. Jan Willem de Vries van de Business Unit Glastuinbouw van WUR: "HZPC lijkt misschien een vreemde eend in de bijt: het veredelt immers aardappelen. Maar het vermeerderen van uitgangsmateriaal gebeurt onder glas."

Ad Vrolijk, projectleider Hybrid Potato bij HZPC: "Tijdens de vermeerdering in de kas hebben we te maken met dezelfde teeltvragen als veel glastuinbouwbedrijven, onder meer op gebied van licht, substraat en gewasbescherming. Dit geldt zowel voor het veredelingsmateriaal als voor de productie van miniknollen. Aansluiting bij de Club van 100 is een logische stap om in contact te komen met kennis en bedrijven die kunnen bijdragen aan het verhogen van de efficiëntie van ons productieproces."

Wereldvoedselvoorziening
"We blijven investeren in het verhogen van de efficiëntie van onze nieuwe rassen om de teelt van aardappelen wereldwijd verder te verbeteren", aldus Vrolijk. "Daarmee willen we een wezenlijke bijdrage leveren aan de wereldvoedselvoorziening. Geen ander voedselgewas kan zo snel groeien met een beperkte hoeveelheid water vergeleken met producten als rijst, tarwe of mais."?

Bron: Wageningen U&R Businessunit Glastuinbouw

Deel artikel